1. Urineweg- of blaasinfectie
Een infectie in de urinewegen of blaas komt vooral bij vrouwen regelmatig voor. Over het algemeen ervaart men dan een branderig gevoel bij het plassen en hebben ze veel aandrang om naar het toilet te gaan, maar komt er weinig tot niets uit. Urineverlies kan ook een symptoom van de infectie zijn, vaak omdat men de aandrang negeert omdat er de keren ervoor vrijwel niets uitkwam. Gelukkig bestaat er goede medicatie voor urineweg- en blaasinfecties, dus in dit geval is het urineverlies slechts tijdelijk.
2. Verzwakking van de bekkenbodemspieren
Ook deze mogelijke oorzaak van urineverlies komt vooral bij vrouwen voor. Een verzwakking van de bekkenbodemspieren kan onder andere ontstaan door zwangerschap, een bevalling of tijdens de overgang. Door deze verzwakking kan je (vooral bij inspanning) urineverlies ervaren. U kunt deze klachten echter wel verminderen of zelfs voorkomen met bekkenbodemoefeningen.
3. Vergrote prostaat
Voor mannen is dit de meest voorkomende oorzaak van urineverlies. Door een vergrote prostaat of een prostaatoperatie kan het zijn dat men niet de volledige blaasinhoud kan uitplassen. Hierdoor verliest men op ongewenste momenten urine. In sommige gevallen is het mogelijk om de incontinentieklachten te verminderen met medicatie. Wij raden het aan om een afspraak te maken bij de huisarts voor meer informatie.
4. Medicijnen
Het kan soms voorkomen dat een bepaald medicijn als bijwerking voor ongewild urineverlies zorgt. Mocht u het vermoeden hebben dat dit geval is, raadpleeg dan uw huisarts. Wellicht kan er dan een ander medicijn worden voorgeschreven waarbij u geen bijwerkingen ervaart.
5. Te weinig drinken
Vergeet u regelmatig te drinken? Dan kan dit ook een oorzaak zijn van urineverlies. Wanneer je weinig drinkt, wordt de urine namelijk geconcentreerder. Hierdoor zitten er meer afvalstoffen in de urine, waardoor de blaas geïrriteerd kan raken. Drink dus voldoende water (tussen de 1,5 en 2 liter per dag). Alcohol, koffie en koolzuurhoudende dranken kunt u daarnaast beter vermijden of met mate drinken.
6. Ouderdom
Ouderdom kan een indirecte oorzaak van incontinentie zijn. Lees hier meer over in het artikel Incontinentie bij ouderen.
7. Ziekte
Diverse ziektebeelden zoals Parkinson, diabetes en dementie kunnen het zenuwstelsel aantasten, waardoor u geen signaal van een volle blaas binnenkrijgt. Hierdoor verliest men de controle over de blaas en/of darmen. Afhankelijk van de ernst van de ziekte kunnen de klachten tijdelijk of permanent aanwezig zijn.